Sångfesten blir rolig om man övar på förhand

03.03.2022 kl. 17:10
Sång- och musikfesten i Helsingfors står för dörren och i juni samlas tusentals körsångare för att sjunga tillsammans. I Gillekören i Helsingfors förbereder man sig inför festivalen genom att öva flitigt. Kören uppskattar speciellt repertoaren och lyfter upp sången Muusika som sin favorit.

– Genast då jag fick repertoarhäftet i handen för första gången blev jag jättetaggad på att sätta igång sångfestövningarna i kören. Det finns så mycket bra musik! Säger Markus Nordström som är dirigent i Gillekören.

Det är torsdagskväll i slutet av februari då Resonans besöker den blandade kören som har sin bas i Södra Haga i Helsingfors.

Det är ett mindre gäng än vanligt som samlats till körövning den här kvällen, eftersom sportlovet hindrar en del från att delta, berättar körens ordförande Janina Grönholm. Totalt består kören av 15 sångare, men man hoppas på att bli fler. Speciellt män och i synnerhet basar är välkomna, hälsar båda Grönholm och Nordström.

Den inspirerande repertoaren är någonting som båda två lyfter upp då vi talar om sångfesten. Gillekören har under de senaste två åren repeterat sångfestrepertoaren i flera omgångar, eftersom körens eget program ställts in gång på gång.

– Det har varit väldigt bra att vi alltid haft någonting att öva, säger Nordström.

För kören är det viktigt att lära sig stämmorna i alla sånger på förhand, då är det mycket roligare att delta i sångfesten. Gillekören övar både på egen hand samt så deltar kören i de gemensamma lokalövningarna i Helsingfors. Dessutom arrangerar också kören en gemensam övning med Helsingebygdens kör i Vanda.

– Jag tycker att en del arrangemang varit ganska svåra att lära sig så det är bra med mycket övning, säger Grönholm och får medhåll av Nordström.

– Det finns faktiskt mycket att repetera och saker och ting i repertoaren att bita i, så det är bra att vi fått extra tid för övning under de senaste åren då vårt eget program fallit bort, säger Nordström.

Han berättar att det var inspirerande att ta del av de estniska körernas sångfestförberedelser under FSSMF:s Dirigentforum i februari. I Estland behöver de estniska körerna få grönt ljus för att delta i Laulupidu, och Nordström tycker att det är viktigt att uppmuntra alla körer att lära sig sångerna ordentligt på förhand, så att den musikaliska upplevelsen blir så bra som möjligt.

I Gillekören har den estniska låten Muusika blivit en riktig favorit som alla gillar att sjunga.

– Och Afton är jättefin. Det finns också en del svårare arrangemang som jag inte varit så förtjust i till en början men nu när vi jobbat mycket med dem så har jag börjat gilla dem, säger Grönholm.

– Det finns mycket trevligt i repertoaren, men själv gillar jag Tango Finlandia och Cecilia Damströms nya komposition De vita nätterna, säger Nordström.

Gillekören har använt sig av We Are Voice-appen för stäminlärningen. Övningsfilerna har också spelats upp under gemensamma övningar för att få ett helhetsintryck av sångerna.

Vad ser ni mest fram emot med sångfesten?

– Jag ser fram emot samhörigheten och att sjunga tillsammans med andra körer. Jag tror också att det är viktigt för vår finlandssvenska identitet att vi samlas, säger Grönholm.

– Jag tycker att det är fint att den svenska kulturen synliggörs på ett positivt sätt i Helsingfors, säger Nordström.

I programmet ser Grönholm mest fram emot de stora konserterna, som hon tror att kommer bli fina upplevelser.

– Sångfesten i Helsingfors är en jättesatsning och det blir verkligt fint att så här många människor får samlas tillsammans. Vi följer med och deltar med stort intresse, säger Nordström.